Topp tio användbara plugins till din WordPress-sajt

Wordpress plugin

Vi älskar WordPress. Vi älskar dess öppenhet, dess smidighet och framförallt dess flexibilitet. Från att vara främst ett bloggverktyg har sedan dess utvecklats till ett kraftfull men likaså användarvänligt CMS-verktyg (Content Manager System) för alla webbplatser. Version 3.0 av WordPress (även kallad Thelonious) har sedan december 2011 haft över 65 miljoner nedladdningar.  Wordpress släpptes först första gången 27 maj 2003. Dess utvecklare och fader är Matt MullenwegMer om WordPress kan in läsa på Wikipedia.

WordPress stora styrka ligger som sagt i dess fexibilitet. Den går att anpassa fritt med hjälp av olika plugin (tillägg) och teman. Dessa kan man skapa själv eller ladda ner från WordPress egna hemsida.

Det finns i dagsläget ca 20 000 WordPress-plugin. Denna lista växer hela tiden. Här är en topplista på de mest användbara plugins till WordPress-sajten:

10. Remove Widget Titles
Det är inte alltid man vill att widget titlar ska vara synliga. Dock blir det besvärligt när man har väldigt många widgetar av samma sort installerade på sin sajt. Det blir svårt att veta vilken är vilken. Installera denna plugin och skriv bara ‘!’ tecknet i början av titeln och den döljs på sajten men förblir synlig i adminpanelen. Enklare kan det inte bli!

9. Exclude Pages
Ibland vill man kanske dölja vissa sidor från att synas i huvudmenyn. Det är just vad denna plugin gör. I samband med att man skapar/redigerar en sida i WordPress kan man med hjälp av en kryssruta välja om man vill att sidan ska visas i huvudmenyn eller inte.

8. Lightbox gallery
En bild säger mer än tusen ord. Bilder är ett bra sätt att göra texter mer levande och tilltalande. Med Lightbox gallery visas alla bilder på sajten i en så kallad Lightbox effekt. Varje bild blir klickbar och öppnas i en snygg stilren pop-up. Snyggt och enkelt. Klicka gärna på bilden överst i detta inlägg för att se hur det kan se ut.

7. Widget Logic Visual
Ibland vill man kunna styra hur och var en specifik widget ska visas på ens wordpress-sajt. Tyvärr har wordpress inte egen stöd för detta men som vanligt finns det flertal tillägg för detta. Widget Logic Visual är en av dom bättre. Den kräver ingen kodkunskap av användaren och fungerar bra. Med andra ord enkel, flexibel och framförallt användarvänlig. Något vi gillar själva!

6. Facebook Comments for WordPress
Facebook Comments kan ses som ett komplement till WordPress alldeles egna kommentarfunktion. Man kan välja att visa både Facebook och WordPress kommentarer eller endast Facebook. Fördelen med Facebook Comments är att alla kommentarer som kommer in via Facebook Comments även publiceras direkt på Facebook.

5. Akismet
Även WordPress användare drabbas av SPAM. Dom kommer oftast via den inbyggda kommentarfunktionen. Det kan strömma in tiotals kommentarer från tvivelaktiga “besökare”. Akismet är ett filter som kollar av alla kommentarer gentemot Akismet databasen och hindrar alla dom kommentarer som upplevs som SPAM från att komma fram till ens sajt. Akismet kommer med den vanliga WordPress-installationen. Dock behöver den aktiveras och konfigureras innan den kan fungera.

4. WP-DB-Backup
Att göra backup av WordPress databasen bör göras ofta och regelbundet. Databasen innehåller all den innehåll som finns på ens sajt (sidor, inlägg, kommentarer, länkar, bilder etc.). Backup kan göras manuellt och det finns en beskrivning av WordPress själva hur man går till väga. Med WP-DB-Backup kan man schemalägga backup av databasen så att den sköts automatiskt och regelbundet. Man kan välja om backup-filen ska läggas på servern, laddas ner till datorn eller skickas till en specifik mejladress.

3. Excerpt Editor
En funktion som sidor i WordPress saknar är möjligheten att skriva en så kallad sammanfattning, något man kan göra för inlägg. Sammanfattning är det som exempelvis visas i sökresultaten. Har sidan/inlägget inte någon sammanfattning kommer WordPress automatiskt ta innehållet från sidan. Ibland kan det vara fördel att själv kunna specificera vad som ska synas i sammanfattningen. Med Excerpt Editor kan man göra just detta, skriva sammanfattningar för just sidor.

2. AddThis Social Bookmarking Widget
Låt besökarna dela och sprida innehållet till sina vänner. Med AddThis har man alla dom viktiga sociala knappar (Facebook, Twitter, Google+ etc.) i ett enda tillägg. Det går att välja utseende, storlek och placering av knapparna samt språk. Sharing is caring!

1. WordPress SEO by Yoast
SEO är oerhört viktigt. För att en hemsida ska synas väl på sökmotorerna behöver den vara SEO-optimerad. Så inte helt oväntat har vi ett SEO tillägg på plats nummer ett i vår lista. WordPress i sig är redan väl optimerad att fungera med sökmotorerna men med WordPress SEO by Yoast kan man på ett djupare nivå optimera sin sajt i WordPress. Man kan göra det på detaljnivå, sida för sida och inlägg för inlägg. Eller så kan man låta WordPress göra det automatsikt efter givna ramar. Nyckelordet är nyckelordet.

Har ni egna tips på bra WordPress tillägg eller tycker det låter krångligt så är ni välkomna att höra av er till oss så hjälper vi er!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>